Úspěchy a plány

V Sinjaru jsme 16. října 2019 otevřeli novou lékařskou kliniku s denním provozem (státní nemocnice je zničená a prakticky nefunkční). Léty osvědčená praxe totiž potvrzuje, že zajištění lékařské péče vede místní k znovunabytí pocitu bezpečí, lidé se začnou v daleko větším počtu vracet domů a spravovat zničená území. V nedalekém městě Sherfadeen pokračujeme v podpoře běžného provozu již otevřené kliniky, která denně ošetří asi 50 pacientů (včetně mnoha dětí).

Kromě lékařské péče se náš projekt aktuálně zaměřuje také na pomoc ženám a dětem vykoupeným ze zajetí ISIS, kterých bylo ke konci září 2018 více než 3 100 (výkupy provádí vláda Iráckého Kurdistánu a jedná se o velmi nebezpečný proces). Utrpení, kterým si tyto ženy a děti musely projít – naši pracovníci těchto otřesných příběhů osobně vyslechli několik – a také konzervativní přístup většinové společnosti však obětem prakticky znemožňuje návrat do běžného života. Proto jsme 20. října 2019 v Sinjaru zahájili navíc provoz pekárny, která vykoupeným ženám a dívkám nabízí pracovní příležitost, možnost zapomenout na prožité hrůzy a pocit, že ve své komunitě mají právoplatné místo.

V neposlední řadě také chceme, aby se informace o tom, co se v Sinjaru odehrálo a jakým utrpením si zdejší obyvatelé prošli, dostaly do Evropy. Informovanost totiž může do oblasti přivést další pomoc a bez té se momentálně lidé v Sinjaru a okolí neobejdou. Právě humanitární pomoc přitom zásadním způsobem podporuje rozvoj místních aktivit a budoucí soběstačnost a mírovou prosperitu obyvatel regionu.

Chcete mít aktuální informace o dění na obou našich klinikách i v naší pekárně? Sledujte náš Facebook.