Turko Findi Ilyas  ( Stomatolog)
23. srpna 2020 Náš tým

Turko Findi Ilyas ( Stomatolog)

Jmenuji se Turko Findi Ilyas. Narodila jsem se ve městě Sinjar, v současnosti bydlím v obci Sinune.  Vystudovala jsem stomatologickou fakultu v Mosulu. Následně jsem vykonávala pod dohledem praxi na různých klinikách, dlouhodobě na klinice ve městě Sinune.

Při svém výkonu stomatologa na různých zdravotnických zařízení jsem získala mnoho zkušeností pro svoji samostatnou praxi. Své získané zkušenosti bych rád uplatnila v novém lékařském týmu na klinice ve městě Sinjar, kde budu vykonávat pozice vedoucího stomatologa.

Vrátili jsme se zpět do města Sinjar společně s mými čtyřmi bratry a sestrou z města Zakho v okrese Duhok, kam jsme byli nuceni uprchnout, poté co došlo k osvobození města a okolí od milic tzv. Islámského státu (Daasch) když od roku 2014 byla oblast Sinjar i město Sinjar obsazené milicemi tzv. Islámského státu, které prováděly teror na místním obyvatelům, kteří nestihli uprchnout. Nikdo z členů mé rodiny nežije v zahraničí, pomáhají při obnově města Sinjar a okoli

Ráda bych svojí lékařskou praxí pomohla jak místním obyvatelům, tak osobám stále vysídleným, kteří se dosud nevrátili do svých domovů, z často z obavy možného návratu nebo útoků milic Islámského státu, či prožitých zážitků spojených s prováděním terorem těchto milic vůči místnímu obyvatelstvu.

Pozoruji, že stále více lidi se vrací do města Sinjar, a to i v situaci způsobenou stávající epidemii COVID – 19. Věřím, že realizované změny pomohou dalším osobám v rozhodnutí návratu zpět do svých obydlí ve městě Sinjar.