Hanan Darwish Shame (gynekoložka)
8. června 2019 Bývalí spolupracovníci

Hanan Darwish Shame (gynekoložka)

Jako porodní lékařka a gynekoložka v nemocnici v Sinjaru pracuji od září 2018. Ordinuji běžným způsobem: měřím krevní tlak, hodnoty cukrovky, vyšetřuji moč, dokumentuji hmotnost a délku novorozenců, předepisuji léky a samozřejmě také potvrzuji těhotenství.

O práci zde jsem měla zájem především proto, že jsem chtěla sloužit našim lidem, vždyť tato klinika je od nejbližší nemocnice v Sinune daleko. Pro místní je těžké dostat se do jiného zdravotnického zařízení. A kromě toho, pracuji, abych podpořila svou rodinu. Jsem vdaná, ale ještě nemám děti. V příštích letech bych ráda pokračovala ve studiu, plánuji se specializovat na urologii a ženská onemocnění.

Nejhorší pro mě během okupace ISIS bylo, když nám před očima unesli naše příbuzné a přátele, a později, když jsme byli uvězněni v horách a nemohli se vrátit. V první den útoků jsme zamířili do hor a hned den poté jsme se vydali do komplexu Khanki v Kurdistánu, kde jsme nějaký čas žili. Domů do Sinjaru jsme se vrátili 2. července 2018.

Život v této oblasti je pro nás, původní obyvatele, stále ubíjející, stresující a plný traumat. Myslím, že v roce 2019 se situace viditelně zlepšila, ale jezídům to přesto nezaručuje, že se mohou na tuto zemi spolehnout. Jezídové obecně trpí nedostatkem a útiskem.