S kým spolupracujeme

crha_cGenerální konzulát České republiky v Erbílu zprostředkovává nejen víza a konzulární služby, ale především kontakty mezi českými organizacemi (obchodními, ale i humanitárními) a lidmi žijícími a působícími v severním Iráku, respektive Iráckém Kurdistánu. Zároveň na svém webu pravidelně informuje o aktuální lokální humanitární a rozvojové pomoci, na které se podílejí české organizace. Aktivně nám pomáhá při realizaci všech našich zdejších projektů.

logoShingalaAzad

Shingala Azad je lokální organizace založená roku 2014. V jejím čele stojí Šárka Petrová, Češka provdaná v severním Iráku, která má navázánu velmi dobrou spolupráci s kurdskými úřady a díky níž se naší charitě na místě daří uskutečňovat projekty, které by jinak měly jen pramalou šanci na úspěch. Diecézní charita Brno s organizací Shingala Azad spolupracuje od roku 2017, kdy jsme uskutečnili naši vůbec první monitorovací cestu do Sinjaru. Tehdy jsme během příprav výstavby kliniky v Sherfadeenu poskytli zejména odbornou garanci v lékařské oblasti a administrativní zajištění projektu včetně pracovních smluv a zaškolení všech zaměstnanců (od roku 2018 kliniku vedeme a finančně zajišťujeme, než bude v roce 2021 plně předána do rukou místním). Organizace Shingala Azad funguje jako realizační prostředník v terénu se zodpovědností za dílčí splněné úkoly. Shingala Azad spolupracuje také se Slovenskou katolickou charitou, a to na výstavbě studní. Od roku 2016 se jim společně podařilo postavit a předat do správy tamních orgánů celkem tři studně a v nejbližší době jich přibude dalších sedm.

SKCH_logo_horizontalne

Slovenská katolícka charita realizuje humanitárne a post-humanitárne projekty v regióne Blízkeho východu od roku 2015. V rámci vyhodnotenia potrieb obyvateľstva v Iraku a Sýrii sme identifikovali ako najviac zraniteľné práve komunity jezídov a kresťanov. Primárnym cieľom projektov je zabezpečenie základných životných potrieb pre najviac ohrozené komunity utečencov a vnútorne vysídlené osoby (IDPs) ako aj vytváranie podmienok, ktoré znižujú mieru nútenej migrácie z Iraku alebo Sýrie. Medzi našej projekty patrí distribúcia potravinových a hygienických balíkov, podpora kresťanských komunít a budovanie potrebnej infraštruktúry - ako pastoračné centrá, centrum psychosociálnej podpory, studne s pitnou vodou - ale taktiež podpora vzdelávania detí a mladých, ktorí sú budúcnosťou svojej krajiny.  V spolupráci s Konferenciou biskupov Slovenska, ktorá v rokoch 2015, 2018 a 2018 zogranizovala v katolíckych kostoloch na Slovensku zbierky na pomoc prenasledovaným kresťanom  a utečencom realizovala Charita už 15 projektov a implementácia ďalších deviatich projektov začína v júni 2019. Celkovo ide o projekty vo výške približne 1,2 milióna eur, ktoré pomohli viac ako 40 tisíc ľuďom.
Charita taktiež rozvíja spoluprácu s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí prostredníctvom projektov financovaných Slovenskou agentúrou pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu (SAMRS, angl. SlovakAid). V období október 2018 - september 2019 Charita realizuje výstavbu štyroch studní v majoritne jezídskej obci Bozan v Iraku a od októbra 2019 je naplánovaný začiatok ďalšieho projektu výstavby studní v obciach Bášika a Bahzani. Každý z projektov má rozpočet približne 200-tisíc eur.
Viac o projektoch Slovenskej katolíckej charity nájdete tu.

NadaceCEZ_400x300_RGB_svetlePozadi_transparentni

Finanční podpora Nadace ČEZ pomohla zajistit koordinaci kliniky na období mezi listopadem 2018 až květnem 2019 (mzda koordinátora lékařské péče v obci Sherfadeen, severní Irák).