Pekárna v Sinjaru

DSC06587V říjnu 2019 jsme zahájili také provoz pekárny, kterou jsme v těsném sousedství naší kliniky v Sinjaru začali stavět v květnu téhož roku. Účelem pekárny je zajistit obyvatelům dostupnost chleba jakožto základní potraviny a zároveň dát pracovní příležitost jezídským ženám a dívkám vykoupeným z otroctví tzv. Islámského státu. Momentálně žije v Sinjaru asi 30 těchto žen, které však zůstávají u příbuzných a bez jakékoli humanitární či psychologické pomoci. Pekárna tohoto zaměření existuje již v uprchlickém táboře v Chánike za Duhokem, kde se mimořádně osvědčila, v konzervativní společnosti severního Iráku totiž bývalé otrokyně trpí značnou stigmatizací a právě tento projekt jim pomáhá získat finanční nezávislost, překonat prožité hrůzy a najít znovu své místo v domovské komunitě.

DSC06663Během prvních dvou měsíců provozu se naší pekárně podařilo vyrobit a prodat celkem asi 9000 chlebů, a přestože jsme zatím nedosáhli ideálního obratu, který by zaručil pokrytí platů pro zamýšlené 4 pekařky a 1 provozního zaměstnance (aktuálně zaměstnáváme 2 pekařky a 1 vedoucího provozu), vše nasvědčuje tomu, že v průběhu roku 2020 pekárna navýší prodeje natolik, že bude fungovat soběstačně. Momentálně zákazník v naší pekárně za 1000 iráckých dinárů (což je asi 19 českých korun) dostane 8 chlebů. Od listopadu mají pekařky každou středu volno, aby si odpočinuly, a pekárna je zavřená také ve dnech jezídských svátků (k tomu došlo během prvních dvou měsíců provozu jednou).

Zajímají vás příběhy žen a dívek vykoupených z otroctví? Zde najdete jejich osobní výpovědi, které v říjnu 2018 získal přímo v Sinjaru náš pracovník.