Klinika v Sinjaru

DSC06005Už v roce 2017 jsme v Sinjaru měli otevřít lékařskou kliniku, avšak poté, co jsme kompletně zrekonstruovali vybranou budovu, odehrálo se kurdské referendum o nezávislosti, na které irácká armáda zareagovala uzavřením regionu a mimo jiné i zabráním kliniky.

Dodnes se zde nachází vojenská základna.

V květnu 2019 jsme zahájili stavbu nové kliniky, kam jsme v říjnu 2019 po slavnostním otevření přesunuli část personálu kliniky v Sherfadeenu, doplněnou o další zkušené a prověřené zdravotníky. V Sherfadeenu tedy v současnosti funguje jeden lékař a jedna zdravotní sestra (je zde však prakticky pohotovostní a noční služba), zatímco v Sinjaru máme vedle ordinace praktického lékaře, pediatrické ordinace, lékárny a laboratoře v provozu také malý operační sál (klinika je otevřena 5 dní v týdnu, vždy od 9 do 17 hodin). V květnu 2020 zde plánujeme zpřístupnit také gynekologickou ambulanci.

Město má nyní již zhruba 30 000 obyvatel a rychle se rozrůstá (před válkou se jednalo o stotisícovou metropoli), a tak zde byla klinika již extrémně potřebná.

Stavba nové kliniky v datech:

• Začátek stavby: 7. 6. 2019
    • Ukončení stavby: 30. 9. 2019