Klinika v Sherfadeenu

Ve městě Sherfadeen, ležícím nedaleko Sinjaru, se nám v roce 2017 společně s tamní organizací Shingala Azad podařilo otevřít lékařskou kliniku. Nebyla velká ani špičkově vybavená, ale jedině díky ní dostali místní znovu možnost vyhledat lékařskou pomoc. Pracoval zde tehdy pouze jeden lékař, Dr. Shamo, který ordinoval 4 dny v týdnu po 6 hodinách. Když oblast v říjnu 2018 obsadila irácká armáda, musela být klinika uzavřena a její budoucnost byla nejistá. Naštěstí se nám však podařilo do konce roku její provoz obnovit. Kvůli rychle přibývajícímu počtu pacientů (50 až 60 denně) jsme později pracovali už v počtu tří lékařů a dvou zdravotních sester, kteří měli zároveň povolení působit v samotném Sinjaru, kde představovali nedocenitelnou pomoc, protože tamní nemocnice byla téměř celá zbořená. Nyní v Sherfadeenu působí dva lékaři (Dr. Khalil Khalaf Daly a Dr. Shamo) a jedna zdravotní sestra, přičemž oba lékaři střídavě přejíždějí i do nově otevřené kliniky v Sinjaru. Otevřeno máme 5 dní v týdnu (od pátku do úterý), ale díky tomu, že Dr. Shamo na klinice Sherfadeen sám bydlí, ordinuje ve skutečnosti, kdykoli je potřeba - někdy i v noci, a dokonce i 15 hodin denně... Pro léky jezdí Dr. Shamo osobně do dvě hodiny vzdáleného Mosulu, odkud se musí vracet přes více než 20 vojenských kontrolních stanovišť, blíže a snáze však nejsou léky vůbec dostupné.