Sinjar - město na které se (ne)zapomnělo

Irácký Kurdistán, oblast Ninive

Sinjar ve válce a v souvislostech

Kurdistan 3Sinjar (někdy také Shingal, česky Sindžár), město přibližně o velikosti Olomouce, býval kulturně a etnicky velmi rozmanitý – vedle sebe tu bez větších problémů žili Arabové, Kurdové, jezídi (ti představovali většinu) a křesťané. V průběhu roku 2014 však téměř dvě třetiny oblasti obsadili vojáci tzv. Islámského státu. Město bylo zcela zničeno, o život zde přišlo přes 3 200 mužů, žen i dětí a více než 6 300 žen, dětí a mladých dívek bylo uneseno do otroctví. Z oblasti uprchlo asi 200 000 obyvatel, z nichž čtvrtina našla útočiště v uprchlickém táboře v horách vzdálených 50 kilometrů od Sinjaru. Přestože v srpnu 2014 proběhlo médii několik krátkých zmínek o tom, že je oblast v rukou ISIS, skutečnost, že tu došlo k jedné z největších genocid v 21. století, prakticky zapadla.

Od listopadu 2015 až do poloviny roku 2017 byl region postupně osvobozován a v srpnu 2017 se sem začali ve velké míře vracet původní obyvatelé. Jejich složitou situaci završila změna správy oblasti, kdy ihned po kurdském referendu o nezávislosti (25. září 2017) původní kurdské milice Pešmerga nahradila irácká armáda (milice Hashd-al-Shaabi), finančně podporovaná Irákem – a ta celou oblast neprodyšně uzavřela, takže se sem momentálně kromě místních obyvatel téměř nikdo nedostane. Značně se tak omezují možnosti pomoci regionu, který si v nedávné době tolik vytrpěl. Spolu s Lékaři bez hranic a WAHA International jsme jediná charitativní organizace, jež získala roční povolení k opakovaným vstupům do oblasti. Pomoc je zde přitom kriticky potřebná.

Naše úspěchy a plány