Proč pomáháme v Severním Iráku

Oblast severního Iráku, kde leží i město Sinjar, bývala častým bodem střetu už za vlády Saddáma Hussajna. Cílem většiny persekucí se přitom stávala především zde žijící menšina jezídů. Z důvodu konfliktů mezi jezídy a muslimy patřila oblast dlouho k nejzaostalejším regionům celého Iráku. Naše zdravotní aktivity se na severní Irák zaostřily už v roce 2017, a to z více důvodů. Těmi hlavními však byly zvěsti o masakrech islamistů na jezídech v roce 2014, následném osvobození, po kterém přišlo období ticha, a zejména informace o neprodyšném uzavření celé oblasti iráckou armádou, která způsobuje problémy v uspokojování základních lidských potřeb.

Proč zrovna Sinjar

Kurdostan_vse 61Místo jedné z největších genocid 21. století. Místo, kam v srpnu 2014 vtrhl tzv. Islámský stát a kde jeho vojáci více než rok systematicky vyhlazovali místní obyvatelstvo a ničili dům od domu. Místo, na které se po osvobození v listopadu 2015 téměř zapomnělo a které bylo dlouhé tři roky téměř městem duchů. Místo, kam se vrací život a kam se navracejí lidé přežívající dosud v uprchlických táborech. Místo, které má sílu a potenciál začít znovu žít!
Více o Sinjaru - městě, na které se nezapomnělo se můžete dočíst zde

Kdo jsou jezídové

bouda - představenýPříslušníky jezídské komunity dnes najdeme zejména v severním Iráku, na celém světě jich žije přibližně 900 000. Jezídská víra patří k nejstarším dosud živým náboženstvím světa a řídí životy jednotlivců i celé společnosti. I když bývají jezídové někdy mylně označováni za islámskou sektu, ve skutečnosti mezi nimi a muslimy panuje odvěké nepřátelství.

Zpověď unesených dívek

2018_Kurdistan 35Rozhovor s dívkami, které tzv. Islámský stát unesl do otroctví, se na jedné z cest do severního Iráku podařilo získat Filipu Habrmanovi a Richardu Boudovi z naší Charity. Tyto příběhy téměř nesnesou publicitu, neboť se jedná o drastická svědectví hrůz a utrpení, na které by oběti raději zapomněly. Na druhou stranu je podle nás nezbytně nutné, aby se o nich svět dozvěděl.

Videa

Sledujte naše počínání v severním Iráku na našem YOUTUBE kanálu. Jednotlivé záznamy vám ukáží každodenní chod kliniky a pekárny, místní obyvatelstvo, příběhy dívek osvobozených z otroctví v ISIS, Irák a jeho okolí a v neposlední řadě i vidinu v lepší zítřky.