Kde pomáháme

Pomáháme lidem bezprostředně po jakékoliv ničivé události a posléze i dlouhodobě podporujeme zlepšení jejich životních podmínek. V současné době pomáháme v severním Iráku.

Severní Irák

V severním Iráku pomáháme od roku 2017. Působíme v oblasti města Sinjar a jeho okolí, kde během okupace tzv. Islámským státem došlo (poněkud stranou zájmu světových mocností) k jedné z největších genocid 21. století. Původně kulturně i etnicky rozmanitý Sinjar, domov především jezídů, ale i Arabů, Kurdů a křesťanů, byl během tří let nadvlády islamistů celý srovnán se zemí. O domov přišlo asi 200 000 lidí, zabito bylo přes 3 200 mužů, žen i dětí a více než 6 300 jezídských žen, dětí a mladých dívek bylo uneseno do otroctví. Od srpna 2017 se sice do osvobozeného regionu pomalu vracejí původní obyvatelé, celá oblast je však od referenda o kurdské nezávislosti z rozhodnutí irácké vlády neprodyšně uzavřena. Dostat se do Sinjaru tak znamená projet více než 20 vojenských stanovišť a cíl cesty je vždy nejistý. Nedostává se tak nejen potravin, léčiv či paliva, ale ani humanitární pomoci. Spolu s Lékaři bez hranic a WAHA International jsme jako jediní dostali vzácné povolení k opakovaným vstupům do této izolované a vojensky přísně střežené oblasti. Více o oblasti Sinjar se dočtete zde.

Klinika SinjarNaše aktivita v regionu se zaměřuje dvěma směry. Snažíme se o obnovení zdravotnické péče, proto jsme založili a vedeme kliniku v Sherfadeenu a díky finančním darům z České republiky nově také kliniku v Sinjaru, a jako prakticky jediní pomáháme v předmětné oblasti jezídským ženám a dívkám vykoupeným z otroctví. Ty bezesporu patří k největším obětem zdejší tragédie, neboť se kromě prožitých hrůz, zničených domovů a rozvrácených rodin musejí potýkat také s obrovským stigmatem, které je v tamní tradiční společnosti těžko překonatelné.

Naše kliniky samozřejmě nejsou v severním Iráku jediné, fungují však navzdory mnoha komplikacím v izolované a odlehlé oblasti, pro jejichž obyvatele je jejich činnost symbolem toho, že na jejich utrpení svět nezapomněl. Nerealizujeme mimořádné lékařské projekty, ale obyčejné projekty s velkým srdcem.

Chcete se dozvědět aktuální informace o dění na našich severoiráckých klinikách a přečíst si více o projektech, které v Sinjaru a Sherfadeenu vedeme? Navštivte náš Facebook!