Co děláme

Od roku 2017, kdy bylo město Sinjar osvobozeno od nadvlády tzv. Islámského státu, se zaměřujeme na obnovování zdravotnické péče. V říjnu 2019 jsme v oblasti otevřeli již druhou naši kliniku a lidem, kteří se vracejí z uprchlických táborů do trosek zdejších měst a vesnic, poskytujeme péči praktického lékaře, pediatra a chirurga (v roce 2020 plánujeme rozšířit služby našich zařízení také o gynekologii a stomatologii). Kromě toho jsme zrealizovali stavbu pekárny, která v Sinjaru funguje rovněž od října 2019 - jsou zde zaměstnány momentálně 2 jezídské ženy, které byly vykoupeny z otroctví a díky naší pekárně se mohou finančně osamostatnit a znovu se začlenit do své komunity.

Klinika v Sherfadeenu IMG-20190531-WA0048
První z našich klinik, která začínala pouze s jedním odhodlaným místním lékařem a vypracovala se ve středisko, kde lékařskou pomoc najdou nejen dospělí, ale i děti, a dokonce i těhotné ženy a novorozenci. Denně zde ošetříme 50 až 60 pacientů.

Klinika v Sinjaru DSC05994
Druhou, lépe vybavenou kliniku jsme otevřeli 18 října 2019. Přímo v Sinjaru, kde dosud zoufale chybělo zdravotnické středisko, je nyní kromě ambulance pro děti a dorost/dospělé, operačního sálu, gynekologické ordinace v provozu také laboratoř či lékárna.

Pekárna v Sinjaru DSC06587
Ženám a dívkám vykoupeným z otroctví tzv. Islámského státu chceme pomoci výstavbou pekárny, jež jim zajistí pracovní příležitosti a tím i finanční soběstačnost, společenskou prospěšnost a tolik potřebnou terapii. Pekárnu jsme otevřeli 18. října 2019.