V Sinjaru zničeném Islámským státem Charita postavila 2 kliniky. Nyní je předala místním
13. listopadu 2020 Aktuality

Irácký Sinjar. Před pár lety oblast zpustošená Islámským státem. Lidé prchli před násilím a válkou, stejně tak lékaři, takže v zemi chyběla zdravotní péče. Ti, kteří zůstali, prožili traumata, ukrývali se v horách, přebývali ve stanech. Nyní se v Sinjaru blýská na lepší časy.  Svůj podíl na tom má i Diecézní charita Brno a čeští dárci. Pomohli zde postavit dvě kliniky. Nyní je předali místním.

Kurdistan 12Diecézní charitu Brno požádala o pomoc organizace Shingala Azad s tím, že Iráčané potřebují lékařskou péči. „Za tři roky jsme společně postavili kliniku v Sinjaru a Sherfadeenu. Teď v listopadu jsme obě předali, větší sinjarskou iráckému ministerstvu zdravotnictví a tu menší v Sherfadeenu místnímu lékaři Shamovi. Opět jsem se přesvědčil, že tyto projekty mají smysl. Pomáhat lidem v místě, aby nemuseli odcházet do jiných zemí,“ sděluje ředitel Diecézní charity Brno Oldřich Haičman, který se před pár dny vrátil z cesty s humanitárním pracovníkem Charity Filipem Habrmanem.

Kurdistan 5V sinjarské klinice jsou zubní ambulance, gynekologická ambulance, operační sálek, praktická a pediatrická medicína, lékárna a laboratoř. V sherfadeenské klinice je kromě praktické a pediatrické medicíny i možnost menších operačních zákroků. „Přijížděli jsme pomáhat přímo do Iráku a na dálku jsme s místními byli v kontaktu téměř denně. Koordinovali jsme stavbu nemocnic a konzultovali s lékaři karty pacientů, abychom porozuměli jejich medicíně. A musím uznat, že v obou klinikách je skvělý profesionální tým - před příchodem Islámského státu totiž místní lidé měli výborné vzdělání,“ popisuje Filip Habrman. Podle něj místní lidé obě kliniky také stavěli a sháněli léky a zdravotnický materiál. Penězi přispěla i partnerská organizace Shingala Azad.  „Je dobře, že se na tomto díle podíleli už od začátku. Navíc jakmile v oblasti fungují nemocnice, začnou se lidé i vracet zpět domů,“ dodává humanitární pracovník.Obě kliniky stály 13 800 000 korun, necelými 12 miliony na ni přispělo Ministerstvo zahraničních věcí ČR, přes 1,5 milionů korun přispěli dárci brněnské Charity a další peníze přidala Shingala Azad.

Sinjar ve válce a v souvislostech

KurdistanSinjar (česky někdy uváděno jako Sindžár), město přibližně o velikosti Olomouce, býval kulturně a etnicky velmi rozmanitý – vedle sebe tu bez větších problémů žili Arabové, Kurdové, jezídi a křesťané. V průběhu roku 2014 však téměř dvě třetiny oblasti obsadili vojáci tzv. Islámského státu. Město bylo zcela zničeno, o život zde přišlo přes 3 200 mužů, žen i dětí a více než 6 300 žen, dětí a mladých dívek bylo uneseno do otroctví. Z oblasti uprchlo asi 200 000 obyvatel, z nichž čtvrtina našla útočiště v uprchlickém táboře v horách vzdálených 50 kilometrů od Sinjaru. Přestože v srpnu 2014 proběhlo médii několik krátkých zmínek o tom, že je oblast v rukou ISIS, skutečnost, že tu došlo k jedné z největších genocid jezídů v 21. století, prakticky zapadla.

Od listopadu 2015 až do poloviny roku 2017 byl region postupně osvobozován a v srpnu 2017 se sem začali ve velké míře vracet původní obyvatelé. Jejich složitou situaci završila změna správy oblasti, kdy ihned po kurdském referendu o nezávislosti (25. září 2017) původní kurdské milice Pešmerga nahradila irácká armáda (milice Hashd-al-Shaabi), finančně podporovaná Irákem. Ta celou oblast neprodyšně uzavřela, takže se do ní kromě místních obyvatel téměř nikdo nedostal, což značně omezilo možnosti pomoci regionu, který si v nedávné době tolik vytrpěl. Nyní se situace zlepšuje…

Tisková zpráva ze dne 13.11. 2020